Scoutinggebouw Nijkerk wordt gebouwd

Binnenkort wordt gestart met de nieuwbouw voor Scouting Nijkerk. Het ontwerp is zeer duurzaam en komt op een opvallende locatie, aan de rand van de nieuwe wijk Doornsteeg. Door deze bijzondere kenmerken belooft dit gebouw een visitekaartje te worden voor de wijk.

Het scoutinggebouw komt op een zichtlocatie, nabij de kruising van de A28 en de Dammersbeek. In de toekomst zal het gebouw grenzen aan de woonwijk met een groene zone rondom de Dammersbeek. Tot die tijd zal het gebouw in agrarisch gebied staan zodat het scoutingterrein rond het gebouw, waar veel van het spel plaatsvindt, zich goed kan ontwikkelen.

Karakteristiek ontwerp Het ontwerp is een eigentijdse vertaling van een schaapskooi. Net als bij het dak van een schaapskooi is het lage dak van het scoutinggebouw beeldbepalend en biedt het beschutting tegen weer en wind. Bijkomend voordeel is dat het dak in deze situatie ook bescherming biedt tegen het geluid vanaf de snelweg en rondweg.

Aan de zijde van het speelterrein is het dak meer opgetild en aan de voorzijde loopt het dak door zodat een overdekte buitenruimte wordt gecreëerd. Samen met een prominente buitenhaard biedt het dak een beschutte plek voor het buitenspel, met zicht op de Dammersbeek en centrum van Nijkerk.

Voorbeeldfunctie duurzaamheid Robuust en duurzaam was de wens van de scouting en gemeente Nijkerk. Budget is vrijgemaakt voor (her)gebruik van regenwater, maatregelen voor energiezuinigheid en toepassen van onderhoudsvriendelijke materialen. Een gebouw waar gebruikers en bezoekers jarenlang trots op kunnen zijn. Het ontwerp van het scoutinggebouw heb ik gemaakt in dienst bij Van Bokhorst architecten.

Top