Goede Herderkerk Haarlem

Na fusie van twee kerken in Haarlem ontstond behoefte aan meer ruimte voor nevenactiviteiten, verbetering van de routing en een open uitstraling van de Goede Herderkerk. Tussen de kerk, oorspronkelijk door architect B.T.Boeyinga in 1930 ontworpen en het verenigings-gebouw is een nieuwe entree en ontvangsthal ontworpen. De entree heeft een open karakter gekregen en biedt de mogelijkheid aan meerdere gebruiksfuncties. Hiermee opent de kerk haar deur ook naar de buurt.

Referentie

Foto Bob van Zijll‘Een bestaand  kerkgebouw van architect Boeyinga verbouwen vraagt om respect, inlevingsvermogen en creativiteit. Zeker als de opgave van de opdrachtgever behelst dat het karakter van de entree zal uitstralen dat de gemeente een Open Herberg wil zijn.

Het ontwerp van Gertjan Luiten heeft de entree van de kerk een geheel nieuwe uitstraling gegeven. Harmonisch gecombineerd met de karakteristieke stijl van het oorspronkelijke gebouw. De kerkelijke gemeente is heel content met dit resultaat. De nieuwe entree biedt tevens een doorzicht tot in de kerkzaal. De nieuwe uitbreiding is een entree en ontmoetingsruimte geworden die uitnodigend en multifunctioneel is. Eigentijds, precies zoals we als kerk in de wijk aanwezig willen zijn.

Om het gebruik van de ontmoetingsruimte goed aan te sluiten op de bestaande indeling is ook intern het nodige verbouwd. Daarbij bedacht de architect een functionele indeling waardoor ook de bestaande ruimte veel effectiever wordt benut dan voorheen. En dat vind ik echt een vondst!

Bob van Zijll – Voorzitter verbouwingscommissie Goede Herderkerk’

Projectdata

Ontwerp: in dienst van Inbo Architecten/als zelfstandig architect
Opdrachtgever: kerkbestuur Christelijk Gereformeerde Kerk Haarlem

Terug naar overzicht
Top