Het leukste kantoor van Nederland 2013

Sinds 2012 is ProActive de bewoner van de verbouwde Zuid-Oosterkerk in Haarlem. De kerk verloor haar functie en dreigde in 2008 gesloopt te worden. Gelukkig werd het gered door woningcorporatie Pré Wonen en kreeg het een herbestemming. Voor ProActive mocht ik het ontwerp maken. Een jaar na de oplevering werd het gekozen tot leukste kantoor van Nederland. Tijd om kennis te maken met drie jonge ondernemers die 15 jaar geleden met niets begonnen en nu 28 medewerkers in dienst hebben.

Wat voor bedrijf is ProActive, wat doen en maken jullie?
Ramon: wij zijn een bedrijf dat software systemen bouwt voor de financiële administratie. Onze klanten kunnen inloggen op het internet en beheren daarmee op een overzichtelijke en eenvoudige manier hun administratie. Wij onderscheiden ons door in gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit. Onze klanten zijn middelgrote tot zeer grote organisaties, in de dienstverlenende sector. In de zorgsector en het onderwijs zijn wij inmiddels marktleider.

Waarom hebben jullie voor deze accommodatie gekozen?
Dirk: Eigenlijk wilden we zelf iets in Haarlem ontwikkelen. We wilden graag iets voor Schets doorsnede model 3onszelf; daar waren we als organisatie aan toe. We groeiden hard in omvang en we wilden ook fysiek herkenbaar en onderscheidend zijn. Niet in een anoniem bedrijfsverzamelgebouw. Toen we vernamen dat Pré Wonen deze kerk wilde verhuren hebben we contact met ze gezocht en uitgelegd waarom, ook voor het behoud van het karakter van de kerk, wij een goede partij zijn.

Hoe kijken jullie terug op het ontwerp en de samenwerking?
Wij zijn heel trots op wat hier staat. Het functioneert als kantoor uitstekend en het is gewoon mooi: elke keer dat een klant van ons binnenkomt krijgen we positieve reacties. Ook de samenwerking met Gertjan was goed. Hij doet wat hij zegt, komt afspraken na. Luistert goed en begreep ons. In de eerste presentaties bood hij meerdere alternatieven aan, ieder met voor- en nadelen.  Zo kwamen we samen tot de beste mooie én functionele oplossingen. Het gebouw past daarom ook als een op-maat-gemaakt pak. Ook technische vraagstukken die bij dit type gebouwen belangrijke aandachtspunten zijn, zoals geluid en brandveiligheid, zijn kundig in het plan geïntegreerd.

Ik zie dat jullie ook al oplaadpalen voor elektrische auto’s hebben geplaatst, meedoen met een trend?
Heiko: Nou niet helemaal. We waren altijd al gericht op duurzaamheid. Wij willen duurzame relaties met onze klanten, maar ook met respect omgaan met bestaande middelen die waarde hebben. Energiebewust past daar heel goed bij, evenals zorgvuldig verbouwen van en werken in deze mooie monumentale kerk.

Plaats een reactie

*

Top