Gertjan Luiten Architect & 3D gaat circulair!

Van al het materiaalgebruik op de wereld wordt 40% gebruikt voor de productie van bouwwerken. Afvalbergen groeien en eindige grondstoffen raken op, maar verantwoordelijkheid wordt hier niet of nauwelijks in genomen. Het wordt tijd om in de productie van bouwwerken bewust rekening te houden met de waarde van het materiaal ook nadat het bouwwerk niet meer functioneel is. Daarom onderschrijf ik van harte het manifest dat BNA heeft opgesteld. Zie https://www.bna.nl/programmas/duurzame-ontwikkeling/wij-gaan-circulair/

In 2007 won ik met Sietske Uiterwijk bij BDG Architecten met ons ontwerp 1FOR2 de prijsvraag ‘Meer halen uit materialen’. Een prijsvraag die aansluit bij het circulaire denken. De vraag was hoe je eindige grondstoffen zoals grind en cement kunt beperken. We maakten een woningmodel met materialen en prefab bouwelementen die later eenvoudig herbruikbaar zijn.  Daarnaast bedachten we een adaptief bouwwerk: onder een oversized dak paste zowel een vrijstaande als twee-onder-een-kapwoning, dat eenvoudig kon worden vergroot of verkleind.

Bewustwording is de belangrijkste drijfveer om dit manifest te onderschrijven. Vergroten van aandacht, kennis van en ervaring met circulaire processen en producten, zijn belangrijke voorwaarden om in het ontwerpproces bewuste keuzes van bouwmaterialen te maken én verantwoordelijkheid te dragen voor de waarde van materialen. Ik wil me daarvoor inzetten.

 

Top