Appartementencomplex en kerkelijk centrum – hoogste punt bereikt

Afgelopen week is het hoogste punt bereikt van het appartementengebouw met kerkelijk centrum in de wijk De Terrassen, Nijkerk. Nadat de ontwikkeling lange tijd stil lag ben ik blij dat het gebouw op zo’n prominente zichtlocatie, langs de randweg van Nijkerk en bij de entree van de wijk, wordt gerealiseerd.

Het totale complex heeft 20 middelgrote appartementen en sluit aan bij de stijl van de jaren 30, de stijl waarin de gehele wijk is gebouwd. Het kerkelijk centrum op de begane grond wijkt hiervan af. Het gebouw voegt daarmee een bijzondere functie en uitstraling toe aan de bestaande omgeving.

In hoofdvorm en bouwstijl past het appartementengebouw bij de vier andere appartementengebouwen die in de omgeving staan: dezelfde baksteenarchitectuur, dakvorm en materialisatie worden toegepast. De gevelmaterialen zoals baksteen, wit keimwerk en zwarte houten planken worden ingezet om het gebouw visueel kleiner te laten lijken dan dat het is en om een interessant afwisselend gebouw te maken.

Wat het gebouw onderscheidt van de omgeving is het kerkelijke centrum. Zowel in functie, oppervlakte, als uitstraling is het bijzonder. Het kerkelijke centrum van één verdieping hoog, komt op de begane grond naar voren ten opzichte van het hoofdvolume van de appartementen.

Met het realiseren van dit laatste grote gebouw, dat ik in opdracht van Van Bokhorst Architecten heb gemaakt, krijgt de wijk De Terrassen een passende afronding. Ik heb meerdere appartementengebouwen ontworpen. Deze ontwerpen hebben niet allemaal dezelfde bouwstijl. De relatie met de omgeving, schaal en nauwkeurige materialisatie, zijn in de ontwerpen wel terugkerende thema’s.

Top